Wanneer mijn huis of kantoor zandstralen?

Ziet de gevel van uw woning er oud en versleten uit? Dat is jammer, want graag wilt u dat de gevel er nog net zo uitziet als toen u het huis kocht. Het uiterlijk van de woning is namelijk een van de redenen waarom u het huis ooit gekocht heeft. Natuurlijk wilt u graag dat uw huis ’gezien’ mag worden. Om de buitenkant van uw woning weer helemaal als nieuw te laten ogen, kunt u overwegen om de gevels te zandstralen. Het kost niet veel moeite en het resultaat is verbluffend. Wat u hierbij wel moet doen, is het inschakelen van een specialist op dit gebied. Zandstralen vereist namelijk enige kennis en ervaring.

Hoe werkt zandstralen?

Zandstralen gebeurt onder hoge druk. En hoewel de naam anders doet vermoeden, wordt er geen echt zand gebruikt, maar een speciaal straalmiddel. Dit middel wordt verdund en onder en hoge druk tegen de gevels gespoten. Uiteraard worden eerst kozijnen en deuren zorgvuldig afgeplakt. Met het zandstralen wordt de gevel gepolijst. Het vuil van de gevel valt hierbij gewoon op de grond en kan eenvoudig worden opgeruimd.

Zelf zandstralen niet verstandig

Steeds meer mensen voeren werkzaamheden in en rond het huis zelf uit. Maar u kunt zich afvragen of het verstandig is om zelf aan de slag te gaan met zandstralen. Zandstralen is namelijk geen lichte manier van reinigen, waardoor schade aan de gevel kan ontstaan als dit niet door een specialist wordt gedaan. U moet u altijd eerst afvragen of de gevel van uw woning geschikt is om te reinigen met behulp van zandstralen. Bovendien moet u ook weten dat niet alle steensoorten en voegen geschikt zijn voor deze reinigingstechniek. Sterke steensoorten, zoals baksteen en voegwerk in goede staat zijn geschikte kandidaten. Natuursteen of zandsteen kunt u beter op andere manier laten reinigen. Een andere reden om zandstralen aan de vakman over te laten is dat het specialistisch werk is; ten eerste is er een speciale machine voor nodig die de meeste doe-het-zelvers niet in de schuur hebben staan. Ten tweede vereist het gebruik van de machine en de spuittechniek enige ervaring. Die ervaring doet u niet op met het bewerken van één gevel.

Andere oplossingen voor gevelreiniging

Als blijkt dat uw gevel niet geschikt is om gezandstraald te worden, dan zijn er uiteraard andere – minder agressieve – oplossingen om uw huis een nieuw uiterlijk te geven. Nevelstralen is bijvoorbeeld dan wellicht een betere manier om dat te doen. Bij nevelstralen kan onder lagere druk milde tot middelzware vervuiling verwijderd worden, ook bij minder harde gevelmaterialen, zoals bakstenen, hout, kunststof, pleisterwerk, beton en natuursteen. Door lagere straaldruk, is er minder kans op beschadiging en is er ook weinig of geen waterbelasting voor de buitenmuur.

Zandstralen: niet voor de doe-het-zelver!

Hoewel we het zelf aanpakken van bouw- en verbouw klussen in en rond het huis toejuichen, raden we het het zelf zandstralen van de gevels van uw huis ernstig af. Als dit ondeskundig gebeurt, is de kans op ernstige beschadiging van uw huis erg groot. En dan komt u alsnog voor een zeer grote kostenpost te staan. Laat u dus adviseren door specialisten in gevelreiniging. Zij weten ten eerste of gevelreiniging nodig dan wel verstandig is. Daarnaast kunnen zij u adviseren over andere manieren van gevelreiniging als zandstralen geen optie is.